PIETER DE BRUYNE ONTWERPER, DENKER, ONDERZOEKER, AALSTENAAR
De Aalsterse interieurarchitect en meubelontwerper Pieter De Bruyne (1931-87) kreeg in de jaren 1950-1980 veel aandacht voor zijn werk. Zijn oeuvre omvat talrijke woningen, interieurs, meubels en objecten die allen gekenmerkt zijn door een zeer persoonlijke vormentaal – die hem uiteindelijk positioneerde als een van de meest vernieuwende en non-conventionele ontwerpers in België.
De Bruyne deed zijn intrede in de Belgische designcultuur in de jaren 1950 met zijn bijdragen aan het zogenaamde ‘sociaal meubel’. Als weerwoord op de nonchalance en de lage standaarden die hij ervoer in de samenwerking met de meubelindustrie, begon hij zijn eigen persoonlijke kruistocht tegen vervlakking en middelmatigheid. In de jaren 1960 leidde deze reactie tot het ontwerpen van ambachtelijk vervaardigde en zeer ingenieuze meubelstukken. Kenmerkend voor De Bruyne was zijn voortdurende zoektocht naar authenticiteit en adequate ontwerpoplossingen. Dit betekende dat hij als ontwerper altijd zoekende was en dat zijn ontwerpmethodiek in voortdurende ontwikkeling was. De spraakmakende meubels die hij ontwierp in de jaren 1970-80 zijn hier een tastbaar resultaat van.
Op 56 jarige leeftijd overleed De Bruyne, in de fleur van zijn leven en op het hoogtepunt van zijn carrière. Sindsdien hebben onderzoekers en kenners gezocht om zijn intenties en ontwerpen te begrijpen. Tot vandaag leveren ze voer voor verwondering en discussie.