Tentoonstellingen in Aalst.
2017 tentoonstelling DNAalstenaars in het stedelijk museum 't Gasthuys
(Foto André Schollaert)
|
In 2017 was het exact 30 jaar geleden dat de Aalsterse en internationaal gerenommeerde ontwerper Pieter De Bruyne (+13.02.87) overleed. Naar aanleiding hiervan werd in het stedelijk museum 't Gasthuys hulde gebracht aan de ontwerper tijdens de tentoonstelling "DNAalstenaars". Deze hulde beperkte zich echter tot het exposeren van een bureaumeubel met stoel (uit zijn beginperiode), een zeefdruk en enkele foto's. Hierdoor kreeg de bezoeker een teleurstellend en weinig representatief beeld van de carriére van Pieter De Bruyne. Dat het anders had gekund, wordt geillustreerd door de tentoonstellingen die de afgelopen jaren in binnen- en buitenland werden georganiseerd en waar grensverleggende meubels van Pieter De Bruyne (periode'70-'80) wel te aanschouwen waren. (V.VAK Mededelingen jaargang 45 nr 2 - Stoffel en Marc Van Schuylenbergh) |
1992 tentoonstelling in de Werf
"Aalst Nog tot 11 mei loopt in De Werf de tentoonstelling Meubeldesign en Kunst waarin werken worden getoond van Emiel Verraneman, Frans Van Praet en Pieter De Bruyne."
(De Voorpost 1 mei 1992 pagina 9)
(foto's V.VAK archief. Fotograaf niet gekend)
Pieter De Bruyne (1931-1987) Retrospectieve - 30 jaar meubelkunst.
Uitgegeven naar aanleiding van een tentoonstelling van 30 oktober tot 29 november 1987 in de Generale Bank in Aalst.
(Verzameling André Schollaert)
1985 Stedelijk museum Aalst (nu 't gasthuys)
Dubbeltentoonstelling Pieter De Bruyne samen met Walter Schelfhout
In 1985 organiseert de Aalsterse culturele vereniging CSC De Rank een dubbeltentoonstelling met het werk van De Bruyne samen met dat van de schilder Walter Schelfhout.Het unieke kader van de kloosterkapel en -pandgang van het Oud-Hospitaal te Aalst verstrekt de meubels van De Bruyne de nodige ruimte en versterkt hun identiteit als alleenstaande meubels. Het getoonde werk is zeer gevarieerd, toch zijn er een paar opvallende thema's. Zo zijn er bijvoorbeeld de reeks varianten op het Toetankhamonmeubel die door hun hoeveelheid, voor het eerst samengebracht, zich duidelijk als een typologie manifesteert: 'Water', De nacht', 'Meubel en raam', 'Drie kasten met symbolen', Rëve Provencal' en 'Kontrast'. Naast deze reeks die binnen de zelfde schaal blijven, zijn er een aantal grotere ontwerpen die omwille van hun monumentale karakter het traditionele meubel overstijgen. Bij sommige meubels wordt het monumentale bovendien benadrukt door architecturale en driedimensionale elementen (bol en piramide), zoals bij 'Ruimtelijke constructie III', 'Herinnering' en 'illusie', In de meubels 'Evenwicht' en 'Richting' wordt het monumentale daarentegen benadrukt door de totale abstractie, versterkt door monochromie en symmetrische opbouw. (1)
1976 Oud Hospitaal Aalst
Omslag catalogus. (Verzameling Walter De Schutter)
1954 'De moderne woning en het smaakvol interieur', Belfort, Aalst
Flyer naar aanleiding van de tentoonstelling. (Verzameling Walter De Schutter)