PERSBERICHT 29 december 2020
Schepencollege weigerde omgevingsvergunning voor “Trapkes Op”.
Met een 14 bladzijden lang besluit heeft het Aalsters schepencollege op 19 oktober 2020 de omgevingsvergunning geweigerd voor het verbouwen van een bestaand kantoorgebouw en conciërgewoning tot een meergezinswoning met 7 appartementen en een handelsruimte aangevraagd door de BVBA Bordereau uit Dilbeek.
Dit gebouw bevindt zich op de hoek van de het Vredeplein met de Vlaanderenstraat en de Gentsestraat. Het pand was tot 1834 de woning van Charles-Louis De Waepenaert, gedeputeerde en burgemeester van de stad Aalst. Na zijn dood werd het o.a. bewoond door koopman Ignace De Wolf, fabrikant Charles Flaquet en notaris De Vriendt en nadien gebruikt door de Garage Alostois. In augustus 1929 werd het aangekocht door het Rijk, om gebruikt te worden als belastingskantoor, dat ondertussen in de volksmond bekend staat als de “Trapkes op”.
Dit alleenstaand dubbelhuis van drie bouwlagen is sinds 23 oktober 1997 wettelijk beschermd als monument en het bevindt zich sinds 14 september 2009 op de lijst van belangrijk bouwkundig erfgoed. Sinds medio 2016 staat het huis leeg.
Volgens het ingediend plan blijft de voorgevel ongewijzigd met uitzondering van het buitenschrijnwerk en de onderste ramen, die vervangen worden door blindnissen. In de overige gevels worden openingen gemaakt in functie van de nieuwe indeling. De conciërgewoning, die vergund werd in 1983, wordt afgebroken.
De nieuwe indeling bestaat uit een grote handelsruimte op het gelijkvloers en uit twee bouwlagen met elk drie appartementen en een vierde teruggetrokken bouwlaag met één groot appartement.
Ook wordt een kleine fietsenstalling voorzien naast een garage toegankelijk vanaf de Gentsestraat. Deze garage is gepland met drie autoliften en 9 staanplaatsen.
De beslissing van het schepencollege was gebaseerd op een ganse reeks adviezen. Deze van de brandweer en Fluvius waren voorwaardelijk gunstig.
Het advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed was overwegend ongunstig evenals dit van de
Aalsterse bouwhistoricus. Naast het advies van de stedelijke mobiliteitsdeskundige en de stedelijke dienst Planning was ook dit van de Gecoro (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) ongunstig.
Het zou ons te ver leiden om alle adviezen hier weer te geven maar we beperken ons tot dit van de Gecoro, waar onze vereniging zich ten volle kan bij aansluiten.
De Gecoro drong aldus aan op een gedegen historisch onderzoek teneinde tot de best verantwoorde keuze te komen bij aanpak van de verbouwing en de uitbreiding van het als monument beschermd alleenstaand dubbelhuis en dit zowel inzake materiaal- en kleurgebruik, muurdoorbrekingen en de wijze waarop de stabiliteit van de binnentrap wordt verzekerd.
De monumentaliteit van het gebouw dient ook te blijken uit de wijze van invulling, met respect voor de binnenruimten van het gebouw, aldus de Gecoro.
Verder wordt vermeld dat de wachtgevels van de aanpalende gebouwen geen vrijgeleide zijn om de binnenkoer zodanig te bebouwen dat het alleenstaand karakter van het dubbelhuis volledig wordt teniet gedaan.
De Gecoro adviseert alvast om achter het dubbelhuis een ander en waardevolle gelijkvloerse invulling te voorzien, met een aantrekkelijk stedelijk karakter en met behoud van de waarneembaarheid van de beeldkwaliteit van het huis vanaf het Vredeplein en niet te opteren voor de banaliteit van een parkeergarage, inclusief liftconstructie voor het stapelen van 9 wagens en een uitstalraam langs het Vredeplein. Bovendien blijkt volgens de adviesraad de fietsen-en afvalberging te klein en onbruikbaar en dient de toegang voor mindervaliden te worden geoptimaliseerd.
“De voorziene uitbreiding van het dubbelhuis dient van ongeschikte orde te zijn ten opzichte van het beschermd gebouw” aldus het advies dat verder vermeldt dat de hoofdstructuur en het voorkomen van het dubbelhuis gerespecteerd moeten worden. De leden wezen er eveneens op dat de slaapkamers onvoldoende lichtinval hadden en de terrassen storend en exuberant zijn,
Het dubbelhuis dient zowel langs de Gentsestraat als de Vlaanderenstraat en het Vredeplein als een landmark te staan, waarbij elke aanbouw van ondergeschikte orde moet zijn.
Het voorstel tot verbouwing en nieuwbouw resulteert in een te zware nieuwbouw langs de Gentsestraat en het Vredeplein waardoor het beschermd kantoorgebouw niet meer tot zijn recht komt.
Het spreekt voor zich dat de VVAK blij is met de beslissing van het schepencollege van oktober jongstleden en dat ze hoopt dat indien de aanvrager in beroep zou gaan tegen de weigering van de omgevingsvergunning ook de hogere overheid (provincie) zich achter het standpunt van de stad Aalst zal scharen.
Wij hopen dat de “Trapkes Op” snel een nieuwe invulling zal krijgen met respect voor de intrinsieke waarde van het gebouw en zijn directe omgeving.
(Luc Van Der Helst secretaris V.VAK)